Als er één ding is dat ik heb geleerd van mijn avonturen als online ondernemer, is het de waarde van experimenteren. Zo snel mogelijk de confrontatie met de markt opzoeken levert veel meer op dan marktonderzoek en plannenmakerij. Aan de andere kant: halfbakken producten lanceren is misschien acceptabel voor een startup, maar een gevestigde organisatie kan er reputatieschade door oplopen. En als niemand het product gebruikt, leer je er ook niet veel van. Experimenteren is niet hetzelfde als een beetje aanklooien.

Een goed experiment toetst de belangrijkste veronderstellingen in een plan, tegen minimale kosten en met beheersbare risico’s. Ik heb zeer uiteenlopende experimenten bedacht en begeleid: experimenten met een lokale nieuwssite (met NDC Mediagroep), met community based verzekeren (met Univé) en met een onvoorwaardelijk basisinkomen (met de stichting MIES). Dus ik durf wel te zeggen dat ik er verstand van heb.