Foto: Richard T | The CBD via Unsplash

Wie websites volgt over de startup scene, zoals TechCrunch, kan weer een nieuwe bedrijfstak zien opkomen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld blockchain is het een sector die direct bijdraagt aan een groenere en koelere planeet. Het biedt veel van de voordelen van virtual reality, tegen een fractie van de kosten. Helaas is, zoals wel vaker, deze markt vooralsnog helemaal in Amerikaanse handen. Nederland en Europa hobbelen in de achterhoede mee, gehinderd door verouderde wetgeving en de lobby van bedrijven die zich bedreigd voelen door de nieuwe concurrentie.

Dat is dubbel jammer omdat Nederland een jaar of vijftig geleden een leidende positie had in deze sector. Uit de hele wereld kwamen mensen ervoor naar Amsterdam. En nog steeds is het niet te laat. Met onze kennis op het gebied van glastuinbouw en plantenveredeling kunnen we de Amerikanen nog inhalen op deze markt die wereldwijd nu al honderden miljarden euro’s waard is.

Ik heb het uiteraard over hennep. Cannabis.

Sinds begin deze eeuw zijn Canada, Uruguay en steeds meer Amerikaanse staten het pad ingeslagen van legalisering van cannabis. Meestal voor medicinale doeleinden, soms ook voor recreationele. Na kinderziektes is de sector snel volwassen aan het worden, compleet met durfkapitaal en beursnoteringen. In het coronajaar 2020 groeide de werkgelegenheid in de sector in de VS met 32%. Cannabis is in ieder geval gezond voor de schatkist en de werkgelegenheid, zo laten de cijfers zien.

Wat zou legalisering in Nederland kunnen opleveren? Onze uitgangssituatie is uiteraard anders. Gebruik en detailhandel worden in Nederland gedoogd en dat levert al enkele honderden legale arbeidsplaatsen op, alsmede bijna een half miljard aan belastinginkomsten. Maar de Amerikaanse staten Colorado en Illinois halen inmiddels meer belastingdollars uit cannabis dan uit alcohol. Als ons dat ook lukt, dan halen we een miljard per jaar extra op. Verder scheelt legalisering een boel kosten. De netbeheerders schatten de stroomdiefstal door wietkwekers op €200 miljoen per jaar. Let wel, de kwekers stelen die stroom niet omdat het nu eenmaal boeven zijn, maar omdat ze anders tegen de lamp lopen. Een flink deel van de capaciteit van politie en justitie gaat verloren aan het opsporen van plantjes; dat is de grootste maatschappelijke kostenpost. Legalisering zou een besparing van tenminste een miljard euro per jaar opleveren.

En dat is alleen de legalisering van het bestaande gebruik. Veel van de groei in de VS en Canada komt door de opmars van cannabis als geneesmiddel. Het wordt met succes toegepast bij pijnbestrijding, slapeloosheid en depressies. Westlandse tuinders berekenden een paar jaar terug dat hier voor hen een markt van ruim dertig miljard euro per jaar lag. Als ze zouden mogen.

In de VS telt de cannabissector inmiddels meer dan 300.000 legale banen. In Canada is het, na tomaten, paprika’s en komkommers, het vierde tuinbouwgewas. De grootste producenten, zoals Aphria, zijn beursgenoteerd en miljarden waard. De Canadezen maken overigens ruimschoots gebruik van Nederlandse kennis en toeleveranciers. Kortom, er liggen hier enorme kansen voor de Nederlandse tuinbouw.

In plaats daarvan laten we deze markt liever over aan mensen die een paardenhoofd in je bed leggen als je te laat bent met betalen.

Dit stuk verscheen eerder in NoordZ, de maandelijkse ondernemersbijlage bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.