Foto: Images Money (CC BY 2.0)

Nu ik toch jullie aandacht heb, wou ik je graag wijzen op mijn nieuwste startup. Verbaas jij je ook zo als je het pluisfilter van je wasdroger schoonmaakt? De hoeveelheid pluis die je eruit haalt is niet zelden voldoende om een sok van te maken, of zelfs een onderbroek. Stukje bij beetje worden je kleren afgeschraapt tot er niets meer van over is. En, nu komt het, al dat pluis gooien we weg! Terwijl pluis zeer eenvoudig te verwerken is tot vilt, waarvan vervolgens weer kleding of, bij een minder gunstige samenstelling, isolatiemateriaal gemaakt kan worden. 

Dat is dus precies wat Fluffcoin, mijn nieuwe startup gaat doen. We zamelen pluis uit wasdrogers in, fluff in het Engels, en verwerken dat tot een waardevolle grondstof. Harde munt, coin dus, en helemaal circulair en klimaatneutraal bovendien.

Je zou Fluffcoin zonder overdrijven een klimaatstartup kunnen noemen. Klimaatstartups zijn hot! Climate tech haalde vorig jaar 620 miljoen aan durfkapitaal op, zo meldde het Financieele Dagblad onlangs. Fluffcoin is niet voorbehouden aan durfkapitalisten. Iedereen met een wasdroger kan instappen, dankzij onze crypto-technologie. 

Het werkt als volgt. Eerst download je de app, en je koopt een goede weegschaal. Zodra je vijftig gram pluis hebt, stop je dat in een envelop. In de app maak je een verzendlabel aan en daarmee ga je naar het dichtstbijzijnde Fluffpoint ®. Daar geef je de envelop af, ze scannen je verzendlabel en je krijgt direct  één Fluffcoin in je wallet. Geen wachttijd, geen transactiekosten. En volledig anoniem. Omdat pluis niets waard is, is Fluffcoin vrijgesteld van alle antiwitwasregels.

In tegenstelling tot de meeste cryptomunten is Fluffcoin geen gebakken lucht. We produceren echt iets: vilt. Vilt dat bovendien honderd procent gerecycled is. De vraag naar duurzame en klimaatneutrale grondstoffen stijgt met tientallen procenten per jaar; de productie van duurzaam vilt zal zeer rendabel zijn. De waarde van de Fluffcoin kan eigenlijk alleen maar stijgen.

Omdat Fluffcoin een cryptomunt is, wordt de verkoop van je pluis vastgelegd op de blockchain. Je kunt je pluis op de blockchain volgen: van pluis tot vilt tot hoedje. Superleuk! In de toekomst willen we de mogelijkheid bieden om van je pluis een NFT te maken, een soort van unieke digitale foto waarmee je altijd kunt bewijzen dat het echt jouw pluis is, ook als het inmiddels is verwerkt tot zo’n kussentje dat je onder een stoelpoot plakt zodat je geen krassen op je parket krijgt.

Fluffcoin is helemaal klaar voor de metaverse. De verkoop van virtueel vilt zal op de lange termijn ons belangrijkste verdienmodel zijn. Iedereen heeft in de metaverse kleren nodig, en niemand maakt nog kleren van vilt. Het wachten is alleen nog op iemand die digitaal wasmachinepluis uitvindt.

Als slechts 0,1% van de Chinezen ons vilt koopt, of Elon Musk, dan zal Fluffcoin meer waard zijn dan Bitcoin. Stap vandaag nog in, voordat de koers explodeert. Geen startkapitaal vereist, alleen een wasdroger. Vergeet witwassen, begin met witdrogen!

Dit stuk verscheen eerder in NoordZ, de maandelijkse ondernemersbijlage bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.