Foto: Anastasiia Krutota via Unsplash

Als alles goed zou gaan, zou ik nu kankervrij zijn – voor zolang het zou duren, uiteraard. Maar alles ging niet goed.

Afgelopen donderdag was ik in het UMCG, voor de afgesproken microwave ablatie. Ik lag klaar om in de CT-scanner te worden geschoven. Een team van minstens zes mensen stond om me heen: radioloog, anesthesist, chirurg en nog wat hulptroepen. Een van die laatsten schoof een kapje over mijn gezicht en drie seconden nadat ik had geroepen dat ik niets merkte, was ik onder zeil.

Toen ik bijkwam voelde ik me opvallend helder. Ik wist waar ik was, en waarom. De verpleegkundige checkte wat functies en vrijwel onmiddellijk stond ook de anesthesist naast mijn bed. “We hebben de ingreep helaas niet kunnen doorzetten. Op de scans zagen we dubbel zoveel metastases als zes weken geleden. We hebben nog gekeken of we …” 

De rest heb ik niet meer geregistreerd.

Enerzijds zit ik nu met een boel vragen. Bijvoorbeeld: waarom hebben ze niet in ieder geval iets gedaan? De helft wegbranden was toch ook mooi geweest? Later deze week heb ik de gelegenheid om al die vragen te stellen.

Anderzijds is de kern wel duidelijk. Mijn kanker is agressief en genezing is uitermate onwaarschijnlijk. Het zou al mooi zijn als ze het proces kunnen vertragen. Op een gegeven moment (vrij snel ben ik bang) wordt dat een afweging tussen tijdwinst aan de ene kant en de bijwerkingen van de chemo- of andere therapie aan de andere. Dagen toevoegen aan het leven.

Veel belangrijker nog, en ik leen dit motto van lotgenoot Peter Leenhouts, is leven toevoegen aan de dagen. Tijd doorbrengen met familie en vrienden. Oude bekenden opzoeken nu het nog kan. Dat is een uitdaging voor mij, want ik ben meer van het lummelen en mijmeren in m’n eentje, maar ik ga mijn best doen.

In dat verband: iedere eerste zondag van de maand, van 5 tot 7, serveer ik soep bij mij thuis, voor iedereen die mij een hart onder de riem wil steken, of een lever. Aanstaande zondag 5 november is het weer zover.

En verder bof ik maar, want het is deze week knuffelweek in de wijk waar ik woon.

PS – Marianne, van Buurtzorg, herkende Leven toevoegen aan de dagen als titel van dit boek. En zo te zien past dat precies.